DIETA ROŚLINNA = Zdrowie Badania wykazują zależność pomiędzy ilością spożywanego mięsa a prawdopodobieństwem wystąpienia takich chorób jak: cukrzyca, choroby układu krążenia, choroby serca. Stosując dietę roślinną masz: do 75% mniejsze ryzyko PODWYŻSZONEGO CIŚNIENIA do 42% mniejsze ryzyko CHORÓB SERCA do 74% mniejsze ryzyko CUKRZYCY Źródła: 1. Nutrition Facts – What to Eat to Cure High Blood Pressure 2. Independent – Plant-based diet could help cut risk of heart failure by 42%3. Cleveland Heartlab – Vegan & Plant-based Diets and Heart Disease4. Nutrients – A Plant-Based Dietary Intervention Improves Beta-Cell Function and Insulin Resistance in Overweight Adults: A 16-Week Randomized Clinical Trial 20 000 jadalnych roślin Różnorodność roślin powoduje, że kuchnia roślinna jest niezwykle ciekawa i daje możliwość odkrycia niesamowitych smaków. DIETA ROŚLINNA = lepsza Planeta To, co jemy, ma wpływ nie tylko na nasze zdrowie, ale również na naszą planetę. WODADo hodowli 1 kg wołowiny zużywa się 15 400 litrów wody. Do produkcji 1 kg warzyw zużywa się 325 litrów wody. GAZY CIEPLARNIANEPrzy produkcji 1 g białka pochodzenia zwierzęcego powstaje 250 razy więcej gazów cieplarnianych niż przy produkcji 1 g białka pochodzenia roślinnego PLANETAPrzejście na dietę roślinną to najprostszy sposób, żeby zadbać o naszą planetę. Źródła:1. Water Footprint Network – Water footprint of crop and animal products: a comparison.2. The Guardian – Avoiding meat and dairy is ‘single biggest way’ to reduce your impact on Earth3. Independent – Veganism is ‚single biggest way’ to reduce our environmental impact on planet, study finds Roślinny są Piękne